- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
”Fără muzică, viața ar fi o greșeală.” ― Friedrich Nietzsche
În articolul trecut, https://www.educatieconstienta.ro/beneficiile-muzicii-in-dezvoltarea-armonioasa-a-copilului, am vorbit despre beneficiile muzicii asupra dezvoltării armonioase a copilului. În acest articol vrem să punctăm metode efective de implementare a educației muzicale acasă, la grădiniță sau la școală.
Mulți profesori ezită să includă muzica în clasă presupunând că au nevoie de cunoștințe muzicale ca să folosească muzica pe post de instrument de învățare. Totuși, există numeroase căi de a aduce muzica la clasă care nu necesită nici un training anterior.
Să ne uităm la 10 metode de a introduce muzica la ore
1) Cea mai ușoară metodă și fără cheltuieli suplimentare este să pui la începutul orei pentru 5 minute muzică (armonioasă, care să transmită un mesaj, de vibrație înaltă). Această practică ajută la modificarea comportamentului elevului: se îmbunătățește atenția, se liniștește agitația mințtii, se mărește concentrarea și capacitatea de reținere a informației predate, se creează un mediu armonios și cu emoții pozitive astfel încât influențează în bine întreaga desfășurare a orei.
2) O altă metodă este folosirea muzicii de fundal, care nu afectează negativ elevii. Ca să fie cât mai benefică, muzica de fundal ar trebui să îndeplinească câteva criterii: să fie atent selecționată, să aibe repetitivitate, să fie instrumentală.
3) La orele de matematică se pot pune melodii de o anumită durată în care elevii au timp să rezolve problema de la tablă. Astfel, copiii sunt motivați să fie mai atenți și să se concentreze pe cerință.
4) Muzica poate fi folosită ca mici pauze de energizare; pe o melodie ritmată, copiii pot să danseze, să se scuture sau să se miște sincron. Astfel crește capacitatea de atenție.
5) Muzica poate fi folosită în învățarea de poezii prin atenta selecționare a unor cântece cu mesaje frumoase.
6) Poți folosi muzica pentru a crea un spațiu pozitiv de învățare. Astfel, alegerea corectă a muzicii creează atmosfera dorită la oră, contribuind la crearea unei comunități unite în clasă, construind relații frumoase între profesor-elev și elev-elev.
7) Putem să ne folosim de muzica atunci când dorim eliberarea unor tensiuni în clasă (sau acasă). Muzica motivează copiii să se recentreze pe activitate și pe învățare.
8) Ne putem folosi de muzică pentru a ajuta în memorarea și învățarea de noi noțiuni. Cântecele sunt atractive pentru copii și sunt mai ușor de asimilat, în special de copii care sunt ușor de distras de la conținutul lecției.
9) Muzica poate fi folosită ca și instrument în educația emotională, vorbindu-le copiilor despre sentimente și emoții. Copiii trebuie încurajați să își identifice ușor emoțiile și să nu se lase copleșiți de cele puternice. Interacțiunea între elevi devine mai armonioasă și copiii ajung să se cunoască pe sine mai bine.
10) Muzica poate fi folosită pentru a lăsa copiii să viseze ce vor să devină când vor fi mari. Astfel, prin melodii specifice, copiii pot învăța despre tehnologie, stiință, inginerie, matematică, diferite cariere și subiecte de interes.
În concluzie, să avem curaj să aducem muzica în viața copiilor pentru că muzica aduce mai multă vitalitate și creează copiii mai cooperanți și mai atenți, contribuind la învățarea lor pe termen lung. Și nu în ultimul rând aduce mai multă bucurie și o stare de bine.
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații